Facebook
Strona główna O dużym benie Oferta Kurier niecodzienny Kariera Nasze sklepy Ekspansja Szukaj

Podaj swojego maila,
abyśmy mogli przesłać aktualną ofertę

OLD FASHIONED

Składniki:

  • 40 ml whiskey lub bourbonu
  • łyżeczka cukru 
  • angostura bitters – dwie, trzy krople
  • 20 ml wody sodowej
  • skórka z pomarańczy 
  • duża kostka lodu w kształcie sześcianu lub kuli

 

Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 5-7 minut

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od wsypania do szklanki cukru, dodania 2-3 kropli angostury i wody sodowej. Składniki mieszamy ze sobą w szklance do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Jak już zrobimy syrop, dodajemy do szklanki dużą kostkę lodu w kształcie sześcianu lub kuli. Mieszamy i dolewamy alkohol. Po dodaniu alkoholu ponownie wszystko ze sobą mieszamy, ale tym razem wystarczy już tylko kilka obrotów łyżką barową (jeśli nie dysponujecie łyżką barową, z powodzeniem możecie użyć łyżeczki). Jak schłodzimy już płyn, wystarczy jeszcze nadać mu pomarańczowy akcent w postaci skórki z pomarańczy. Skórkę ścinamy przy pomocy obieraka. Należy jednak uważać, żeby nie ścinać jej z białą otoczką, ponieważ jest ona gorzka i nada drinkowi niepożądany posmak. Tak przygotowany drink, jest gotowy do spożycia.

Cofnij