Facebook
Strona główna O dużym benie Oferta Kurier niecodzienny Kariera Nasze sklepy Ekspansja Szukaj

Podaj swojego maila,
abyśmy mogli przesłać aktualną ofertę

O wódce słów kilka...

12.09.2016 Wódka, O Dużym Benie

Wódka to woda i spirytus ze zbóż lub ziemniaka, przy czym w tradycyjnym podejściu sztuka tworzenia tego trunku to umiejętność uzyskania jak najbardziej czystego i neutralnego smaku. 


Aby uzyskać tę czystość, wódka podlega procesom wielokrotnej filtracji (rektyfikacji). Alkohol poddawany jest co najmniej trzykrotnej destylacji, a następnie jest wielokrotnie oczyszczany (poprzez rektyfikację, a także przez najróżniejsze sposoby filtracji, np. przy użyciu węgla drzewnego, pestek moreli, krzemu, a nawet metali szlachetnych — z użyciem złotych lub platynowych płytek.

To właśnie procesy oczyszczania odróżniają wódkę od innych alkoholi.

Wódka żytnia

Polacy kochają żytnią, ale polska żytnia znajduje amatorów na całym świecie. Zwykle jest destylowana od trzech do sześciu razy. Swą czystość zawdzięcza naturalnemu pochodzeniu i zastosowaniu nowoczesnej technologii produkcji.

dobry przykład:

Sobieski

To wódka luksusowa, produkowana ze Złotego Żyta Dańkowskiego i wody oligoceńskiej.



Wódka pszeniczna

Destylowana z samej pszenicy i rektyfikowana. Ze względu na dużą wydajność pszenicy jej destylaty stanowią najbardziej popularny
skład wódek zbożowych. Czyste wódki pszeniczne wyróżnia lekko słodkawy posmak.

dobry przykład:

Żubrówka Czarna

Jedyna polska marka wódki poddawana filtracji z udziałem węgla drzewnego dębowego. To czysta wódka, bazująca wyłącznie na naturalnych składnikach. 



Wódka ziemniaczana

Wódki ziemniaczane są jednokrotnie do siedmiokrotnie destylowane. Różnią się w zależności od gatunku ziemniaka, rocznika, czasu zbiorów.

dobry przykład:

Wyborowa Polski Ziemniak

Przykład wódki o wyjątkowo czystym smaku, opartej na spirytusie ziemniaczanym ze starannie wyselekcjonowanych ziemniaków.

 

Cofnij