Facebook
Strona główna O dużym benie Oferta Kurier niecodzienny Kariera Nasze sklepy Ekspansja Szukaj

Podaj swojego maila,
abyśmy mogli przesłać aktualną ofertę

W kolebce Wina

08.03.2017 Miksologia

Kim jest Anioł Wina? I dlaczego opiekuje się gruzińskimi stołami?

W Gruzji mawia się, że każdym stołem, przy którym zasiadają mieszkańcy tego państwa opiekuje się dobry duch, zwany również Aniołem Wina. Uważa się, że jego przedłużeniem jest „tamada”, a więc najbardziej szanowany mężczyzna, który jest mistrzem ceremonii tradycyjnej gruzińskiej uczty zwanej „supra”. Dba on o dobrą atmosferę przy stole, a przede wszystkim wygłasza przepiękne, kwieciste toasty z których słyną Gruzini.

Na ile współcześni gruzińscy winiarze są wierni tradycyjnym metodom?

Jeśli chodzi o produkcję wina, to Gruzja jest pod tym względem jednym z najbardziej tradycyjnych krajów. Od wieków produkuje się tam wina, które podlegają starzeniu w specjalnych, ręcznie wykonywanych ceramicznych amforach zwanych qvevri, zakopywanych w ziemi tak, że wystaje jedynie sam okrągły otwór. Po zebraniu winogron z krzewów są one wrzucane do qvevri najczęściej w formie całych kiści (bez odszypułkowywania jak ma to miejsce zazwyczaj w innych krajach). W qvevri następuje fermentacja winogron, a powstałe wino dalej leżakuje w tych naczyniach (bez odfiltrowania pozostałego osadu) przez kolejne miesiące, a czasem nawet lata. Dopiero po tym czasie jest ono wypompowywane i przelewane do butelek. Zwykle w ciągu całego procesu nie używa się też środków chemicznych. Warto dodać, że w 2013 metoda produkcji wina w qvevri została uznana przez UNESCO za część światowego Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego.


Co zyskują wina dzięki temu, że wytwarzane są według tradycyjnych metod?

Dojrzewania wina w qvevri (zwłaszcza na wspomnianym osadzie będącym pozostałością skórek winogron oraz szypułek) sprawia, że osiąga ono bardzo wysoki poziom tanin, czyli garbników odpowiedzialnych za cierpkość wina, odczuwalnych w ustach jako uczucie ściągania, wysuszania podniebienia. Taniny są źródłem cennych polifenoli, przeciwutleniaczy. Dodatkowo te wina są zwykle bardzo długowieczne i nadają się do długiego starzenia. Co ciekawe produkowanie wina w qvevri dotyczy też win białych, które w efekcie otrzymują również o wiele mocniejszą niż zwykle strukturę, niespotykane aromaty i wspomniane taniny (co w przypadku białych win jest ewenementem). Również ich kolor jest o wiele ciemniejszy, wpadający często w pomarańcz.

A jakie szczepy winorośli są najpopularniejsze w Gruzji?

Gruzja słynie z dużej ilości lokalnych, autochtonicznych odmian winorośli. Wyróżnia się ich tu ponad 500 (choć trzeba zauważyć, że pod kilkoma różnymi nazwami może się kryć tak naprawdę ten sam szczep). Najpopularniejsza białą odmianą jest Rkatsiteli (ponad 19 tysięcy hektarów upraw), która daje wina aromatyczne (z nutami jabłek, a czasem nawet brzoskwiń, czy pigwy), z mocną kwasowością i strukturą. Najlepsze wina z Rkatsiteli powstają w regionie Kakheti. Z kolei flagowym czerwonym szczepem jest słynne Saperavi (ponad 3,5 tysiąca hektarów upraw). Powstają z niego wina mocne, ciemne, taniczne, z nutami wiśni, jeżyn, jagód, ale przy tym świeże, kwaskowe i często wzbogacone o akcenty pieprzne, czy przyprawowe. To właśnie Saperavi jest najczęściej wybierane do produkcji w qvevri.


A jak wino piją Gruzini?

Wino jest w Gruzji nieodłącznym elementem codziennego życia i biesiadowania. Niemal w każdym domu produkowane jest wino na własne potrzeby i to ono jest najczęściej wypijane przez Gruzinów. Pite zwykle ze szklanek, dość proste, owocowe, niezbyt mocno skoncentrowane, ale przy tym autentyczne i po prostu smaczne. Gdy towarzyszy mu smakowita miejscowa kuchnia, to naprawdę do szczęścia nie potrzeba już Gruzinom niczego więcej.

Cofnij