Facebook
Strona główna O dużym benie Oferta Kurier niecodzienny Kariera Nasze sklepy Ekspansja Szukaj

Podaj swojego maila,
abyśmy mogli przesłać aktualną ofertę

Niezawodne Duety

18.01.2017 Przepisy

Wytrawne trufle do czerwonego wina 

 

  • 400g sera gorgonzola
  • 150g orzechów włoskich 
  • 150g śliwki kalifornijskiej
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta płatków chilli
  • ok 300g gorzkiej czekolady


Ser rozdrobnij widelcem, dodaj posiekane orzechy i drobno pokrojone śliwki kalifornijskie, dopraw całość świeżo mielonym pieprzem, płatkami chilli i gałką muszkatołową. Wymieszaj na spójną masę i odstaw do lodówki na ok. godzinę, aż masa będzie bardzo sztywna i łatwo będzie z niej toczyć kulki.  Z zimnej masy formuj niewielkie kulki i układaj je na tacy. Wstaw tacę do schłodzenia na kolejne 10-15 minut, w tym czasie rozpuść na parze czekoladę. Używając dwóch widelców obtaczaj kulki w czekoladzie i odkładaj na tacę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia.

 

Gę tataki, czyli orientalne gęsie carpaccio do wódki

 

Gę tataki to krótko i tylko z zewnątrz obsmażona pierś gęsia, po usmażeniu zanurzona w orientalnej marynacie. Podawana jest w formie cieniutko krojonych plasterków. Można je podać na indywidualnych talerzach, na dużym półmisku albo nadziać na wykałaczki jak sataye. Doskonałe do serwowania z dobrą polską wódką.

 

  • surowa pierś z gęsi bez skóry
  • grubo mielony pieprz lub pieprz młotkowany
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 3 cm imbiru
  • 1 posiekana papryczka chilli (ilość wg uznania)
  • 1 szalotka
  • płaska łyżeczka miodu gryczanego
  • skórka otarta z 1/4 niewoskowanej cytryny
  • 50 ml białego wina
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • pęczek świeżej kolendry

 

Pierś gęsią umyj, osusz papierowym ręcznikiem i dokładnie obtocz w pieprzu, a następnie obsmaż na suchej, silnie rozgrzanej patelni z każdej strony. Smaż krótko - nie dłużej niż 2 minuty - pierś ma w środku pozostać surowa. Odstaw mięso do lekkiego przestudzenia, a następnie przełóż do marynaty. Zetrzyj na tarce czosnek i imbir, dodaj posiekaną szalotkę i chilli, wymieszaj dokładnie z miodem, skórką z cytryny, winem i sosem sojowym. Włóż mięso do marynaty na co najmniej 12 godzin. Gę tataki przed pokrojeniem może być w marynacie 4-6 dni. Podawaj gęsinę pokrojoną w cieniutkie plasterki, posypane świeżą kolendrą i oprószone grubo mielonym pieprzem.

 


Empanadas z ciasta francuskiego z kurczakiem z Jack Daniel's No.7 

 

 

  • 1/2 piersi kurczaka
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego lub roztartego w moździerzu)
  • pół łyżeczki suszonych liści kolendry lub kilka roztartych nasion
  • pół łyżeczki oregano
  • odrobinę pieprzu cayenne lub pół łyżeczki suszonych płatków chilli
  • 1 jajko
  • ciasto francuskie
  • ser cheddar

 

Marynata

  • 80 ml soku z pomarańczy
  • 60 ml whiskey
  • 1/2 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire

 

Do miski zetrzyj cebulę, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, sok z pomarańczy, oliwę, ocet winny, sos worcestershire, miód oraz whiskey. Wymieszaj, dodaj pierś kurczaka i odstaw do lodówki na około 30 minut.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 stopni C.

Cebulę i marynowane piersi z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Dodaj cebulę i podsmaż aż się zeszkli. Następnie dodaj wyciśnięty czosnek. Smaż przez kilka sekund, a potem dodaj przyprawy: słodką paprykę, kmin rzymski, kolendrę, oregano i chilli... tak dla zaostrzenia. Podsmaż na średnim ogniu około 1 minuty. Dodaj pokrojone piersi kurczaka. Wymieszaj z resztą składników i smaż jeszcze przez około 5 minut, aby kurczak uzyskał złocisty kolor. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty wielkości mniej więcej 10x10 cm, farsz rozłóż na samym środku kwadratu. Posyp odrobiną tartego sera cheddar. Boki ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ciasto złóż na połowę, tak aby wyszły z nich trójkąty i zagniataj brzegi jak nasze polskie pierogi. Na koniec posmaruj je jeszcze pozostałym, roztrzepanym jajkiem. Ułóż wszystkie na papierze do pieczenia rozłożonym na blaszce i włóż do rozgrzanego piekarnika, z ustawieniem pieczenia góra/dół. Piecz przez około 18 minut.

 

Grillowane krewetki w marynacie smoked chipotle i tequila El Jimador

 

 

  • ok 20 krewetek tiger
  • 1 świeży ananas (1/2 do salsy i 1/2 do szaszłyków)
  • salsa pico de gallo z ananasa
  • marynata smoked chipotle do krewetek
  • patyczki

 

Marynata:

  • 3 papryczki smoked chipotle czyli wędzone papryczki jalapeno
  • skórka z limonki
  • sok z połowy limonki
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • łyżeczka kuminu

 

Salsa:

  • 1/2 świeżego ananasa – można również użyć z puszki
  • 1 pomidor
  • pół cebuli
  • papryczka chilli
  • świeża kolendra

 

Marynata do krewetek - pokrój papryczki na kawałki, przełóż do miseczki. Dodaj ząbek wyciśniętego czosnku, startą skórkę z limonki, sok z połowy limonki, łyżeczkę miodu, wymieszaj. Na patelni przysmaż kumin, a następnie utrzyj go w moździerzu. Do tak utartego kuminu dodaj przygotowane wcześniej składniki marynaty. Wszystko razem dokładnie utrzyj w moździerzu. Krewetki obtocz w marynacie tak, aby całe się nią pokryły i odstaw do lodówki na min. 30 minut.

Salsa – wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj.

Połówkę ananasa pokrój w większą kostkę. Nabijaj na patyczek na przemian krewetkę i ananasa. Można także nabić ćwiartki limonki. Następnie szaszłyki rozłóż na rozgrzanej patelni grillowej lub elektrycznym grillu domowym. Grilluj z dwóch stron do czasu, aż krewetki i ananas uzyskają złocisty kolor. Podawaj z salsą.

Cofnij