Facebook
Strona główna O dużym benie Oferta Kurier niecodzienny Kariera Nasze sklepy Ekspansja Szukaj

Podaj swojego maila,
abyśmy mogli przesłać aktualną ofertę

O współczesnej kulturze picia wódki

17.01.2017 Wódka

Jak zmieniła się kultura picia wódki w Polsce na przestrzeni ostatnich 30–40 lat? Czy wódka nadal jest najpopularniejszym alkoholem na polskich stołach?

 

Polska Wódka jest naszym narodowym trunkiem, mocno wpisanym w kulturę i tradycję.

Towarzyszy nam na najważniejszych uroczystościach rodzinnych i spotkaniach towarzyskich.

Jednocześnie Polacy wciąż wiedzą o niej mniej niż np. Francuzi o winie czy koniaku. Dlatego

prowadzę w całej Polsce warsztaty, aby edukować, że Polska Wódka jest unikalna, ma swoją ustawową definicję i jest produktem posiadającym chronione oznaczenie geograficzne w Unii Europejskiej. Od kilku lat można zaobserwować zmiany w kulturze picia – coraz częściej sięgamy po koktajle, których bazą jest wódka, rośnie też grupa konsumentów, którzy – sięgając po nią w sklepie – zwracają uwagę, z jakiego surowca została wyprodukowana i czy posiada oznaczenie Polska Wódka. W Warszawie trwają prace nad powstaniem pierwszego w Polsce i na świecie Muzeum Polskiej Wódki. To będzie z pewnością jedna z ciekawszych atrakcji stolicy, nie tylko dla nas, Polaków, ale także dla zagranicznych gości, którzy będą chcieli lepiej poznać nasz narodowy trunek, znany i ceniony na całym świecie.

 


Problem z wódką polega chyba na tym, że zwykliśmy sądzić, że wódka to wódka,

nie da się jej degustować tak jak whisky czy wina. Czy tak jest w istocie?

 

Zdecydowanie tak. I to jest właśnie najczęstszy wniosek osób, które biorą udział w prowadzonych przez nas tastingach, czyli warsztatach połączonych z degustacją. Wódka może mieć różny smak. Wszystko zależy od jej jakości, surowca, z jakiego powstała, i temperatury, w jakiej jest serwowana. Wódka głęboko zmrożona i podawana w bardzo

niskiej temperaturze to relikt pochodzący jeszcze z czasów Polski Ludowej, kiedy to jakość alkoholu, szczególnie wódki sprzedawanej na rodzimym rynku, była bardzo niska. W XXI wieku zarówno możliwości technologiczne, jak i doświadczenie producentów pozwalają tworzyć bardzo wysokiej jakości alkohol. Dzięki temu można znaleźć na sklepowych półkach wódkę, której nie trzeba mrozić, aby zamaskować jej niedoskonałości niską temperaturą.

Jak zatem powinniśmy serwować wódkę, aby móc odkryć jej pełny smak i aromat?

 

Tak zwana Vodka Perfect Serve to kieliszek napełniony wódką w temperaturze 4–6 stopni

Celsjusza. To optymalna temperatura, by cieszyć się jej jakością i smakiem. Delikatnie schłodzona wódka, podana w kieliszku w kształcie minitulipana (np. kieliszek do porto) pozwoli dotrzeć do jej smakowych i aromatycznych walorów. Pijąc w ten sposób, zrozumiemy i spenetrujemy bukiet i nauczymy się „rozmawiać” podniebieniem i kubkami smakowymi. Dlatego porzućmy zwyczaj wkładania wódki do zamrażalnika, chłodzenie w lodówce jest całkowicie wystarczające.

 

Z jakim jedzeniem najlepiej serwować wódkę?

 

Współczesna sztuka kulinarna, wpływy kuchni z różnych stron świata czy też nasze podróże

w poszukiwaniu nowych smaków sprawiają, że możliwości jest bardzo dużo. Wódka generalnie lubi intensywne smaki, treściwe potrawy, takie jak tłuste ryby np. sandacz, halibut czy łosoś; bogate, kaloryczne, jak wołowina, np. w formie tatara (dla mnie jedno z najlepszych połączeń byle pamiętać, żeby tatar miał towarzystwo żółtka, posiekanego ogórka, musztardy, oliwy, przypraw i cebulki, czy też dziczyzna. Pamiętajmy, że potrawy bogate i treściwe wcale nie muszą być ciężkie i trudne w trawieniu. Warto używać dużej ilości ziół i przypraw, a przede wszystkim świeżych warzyw. Doskonale sprawdzają się też owoce morza (krewetki lub ostrygi), tłuste i twarde sery – te ostatnie świetnie

podkreślają smak i aromat wódki. Podsumowując – warto próbować, szukać swoich smaków,

a co najważniejsze – robić to z umiarem i mądrze.

A czym wyróżnia się Polska Wódka?

 

Polska Wódka jako jedna z nielicznych posiada ustawową definicję. Aby alkohol mógł

być oznaczony jako Polska Wódka, musi spełniać określone wymogi: być wytworzony z tradycyjnych polskich zbóż (żyta, jęczmienia, owsa, pszenicy, pszenżyta) lub ziemniaków, a wszystkie etapy produkcji, poza butelkowaniem, muszą odbywać się na terenie Polski. Pamiętajmy więc, że nie każda wódka z Polski jest Polską Wódką. Unikalność Polskiej Wódki wynika też z tego, że proces jej produkcji przebiega dwuetapowo: w gorzelni i zakładzie rektyfikacji, dzięki czemu nad jakością i smakiem czuwa również człowiek, doświadczony gorzelnik. Warto też wiedzieć, że Polska Wódka posiada chronione oznaczenie

geograficzne stosowane w Unii Europejskiej.

 


I na koniec – czym powinniśmy się kierować, wybierając wódkę?

 

Stając przed wyborem wódki, powinniśmy zwrócić uwagę na dwa najważniejsze elementy

– surowiec, z którego została wyprodukowana (zgodnie z naszymi preferencjami smakowymi), oraz czy posiada oznaczenie „Produkt zgodny z definicją Polska Wódka” lub oznaczenie Stowarzyszenie Polska Wódka – wtedy mamy pewność, że powstała na bazie polskich surowców i została wytworzona zgodnie z najlepszą sztuką gorzelniczą.

Cofnij