Facebook
Strona główna O dużym benie Oferta Kurier niecodzienny Kariera Nasze sklepy Ekspansja Szukaj

Podaj swojego maila,
abyśmy mogli przesłać aktualną ofertę

Zimowe wieczory

06.12.2016 Miksologia

Długie wieczory to idealny czas, żeby delektować się smakiem doskonałych koktajli. Do ich stworzenia wystarczy znajomość kilku prostych zasad, zwłaszcza, że współcześnie miksologia to sztuka, w której liczy się kreatywność. Poniżej znajdziecie kilka podpowiedzi, pomogą wam stworzyć wasz niepowtarzalny koktajl.

Smak
Podpowiedzi, jak łączyć smaki, wystarczy poszukać wokół nas, a następnie komponować koktajl według ustalonego klucza, który gwarantuje sukces.

Idealnie pasują do siebie:

  • Produkty sezonowe,
  • Składniki o tych samych kolorach lub pochodzące z tego samego regionu,
  • Składniki kontrastujące, jak słodki-kwaśny, czy powielanie smaku – słodki i słodki


Zawsze doskonale sprawdzają się połączenia:

  • limonka-mięta,
  • Żurawina-cytryna,
  • Mango-marakuja.

 

A tym, którzy chcą popuścić wodze fantazji, polecamy połączenie:

  • żurawiny i chrzanu,
  • grejpfruta i rozmarynu,
  • czarnej porzeczki i octu balsamicznego.

 

Zapach
80 proc. z tego, co odczuwamy, pijąc i jedząc, to tak naprawdę aromaty wyczuwane przez nasz nos. Dlatego też aromatyzujemy nasze koktajle skórkami cytrusów lub innych świeżych składników, np.: tymiankiem, rozmarynem czy bazylią.



 

Kolor
Intensywną czerwień uzyskać można z soku z arbuza, pastelową zieleń tworzy połączenie miodu i mięty, mleczną żółć – chrzan, imbir i sok z limonki.

 

 

 Lód
„50 proc. sukcesu drinka to lód”. Lód ma chłodzić koktajl oraz delikatnie go rozwadniać. Dlatego też najlepiej używać takiego w dużych bryłach.

 

 

Garnish
Czyli ozdoba koktajlu. Ograniczeniem w tym przypadku jest tylko fantazja, a jedyna zasada sprowadza się do tego, że dekoracja powinna współgrać z wykorzystanymi składnikami.

Podstawa każdego koktajlu to doskonały alkohol. W tej roli zawsze sprawdzą się wódki czyste, smakowe , ale również rumy.

Cofnij